Sunday, May 20, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаПротест пред Собрание за законот за амнестија

Протест пред Собрание за законот за амнестија

Граѓанската иницијатива за донесување Закон за амнестија на осудениците оддржа протест пред Собранието на Република Македонија. Семејствата на затворениците бараат позитивен одговор од Претседателот на Собранието на РМ за распишување Граѓанска иницијатива на државно ниво за собирање на 10.000 потписи за донесување на Закон за амнестија во законски предвидениот рок.
protest1Доколку Собранието не прифати да дискутира за овој закон протестот ќе трае деноноќно се до добивањето на потребниот одговор од страна на Претседателот на Собранието на РМ. Причина поради кои бараат измена на законот се нечовечките услови во затворите. Хигената, исхраната, пренатрупаноста и тортурата која ја трпат таму велат е неподнослива.
protest3
protest4