HomeДЕНЕШНАРепубликаПроект „Македонија вработува“ – лицата со завршено средно образование со најголем бенефит

Проект „Македонија вработува“ – лицата со завршено средно образование со најголем бенефит

Неодамнешно почнатиот проект „Македонија вработува“ се покажува како ефикасен. Според анализата на податоци вработени се вкупно 3882 лица. Главниот град е лидер во вработувањата со вкупно 717 лица, а по него е полошкиот регион со 600. Следи Кочани со 257 нови вработувања, па Струмица со 254 и Прилеп со вработени 232 лица.

Статистиката покажува дека дури 2254 од вработените се со завршено средно образование. Бенефитот го искористиле и 935 лица со завршено основно и 576 лица со завршен факултет.

Над 2600 фирми ги искористиле поволностите од ваквите вработувања, а 2200 од нив се мали со помалку од 10 вработени. Се очекува за околу една година „Македонија вработува“ да донесе уште нови 20.000 работни места.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com