Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаПристигна првата пратка хуманитарна помош од Унгарија за поплавените подрачја

Пристигна првата пратка хуманитарна помош од Унгарија за поплавените подрачја

Ungarija humanitarna pomos

Најавена е помош од 10 држави, а од четири е веќе пристигната и е внесена во магацините на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС). Опремата се дистрибуира на терен.

Ова денеска го истакна директорот на ДЗС Шабан Салиу на примопредавањето на помошта од Република Унгарија.

– Унгарија денеска донираше материјално технички средства, вреќи за спиење, кревети, лопати, хигиенски влошки, маски… Ова претставува еден дел од опремата што ќе биде донирана. Од амбасадата најавуваат дека вториот контигент од околу четири камиони треба да пристигне наскоро, информира Салиу.

Директорот Салиу се заблагодари на сите држави кои помогнаа досега.

Заменик амбасадорот на Унгарија во Македонија Ѓула Шомоѓи, појасни дека ова е првата пратка која доаѓа од Националниот Директорат за управување со кризи на Унгарија и содржи повеќе практични и технички средства за ДЗС и за жртвите.

– Вечер ќе пристигне уште една донација, од Министерството за надворешни работи и од локалните власти на Будимпешта, и таа ќе биде упатена директно во општината Гази Баба, со која имаме специјална соработка. Таа пратка се состои од конзервирана храна, средства за дезинфекција и храна за бебиња – кои се многу потребни во подрачјата погодени од поплавата, истакна Шомоѓи.