HomeДЕНЕШНАРегионПрекрасна, но смртоносна риба нова закана за туристите на Медитеранот

Прекрасна, но смртоносна риба нова закана за туристите на Медитеранот

Опасниот вид на devil firefish или популарно наречена риба-лав е нова закана за туристите на Средоземното море бидејќи е смртоносна и може да ги убоде пливачите. Постои голема загриженост бидејќи е забележана во водите во Турција и Кипар во источниот Медитеран. Оваа инвазивна, граблива риба доаѓа од Јужниот Пацифик и Индискиот океан.

Марија дел Мар Отеро од Меѓународното здружение за зачувување на природата , вели дека појавата на оваа риба во Медитеранот е причина за загриженост.

– Убодите од нејзините боцки се смртоносни за луѓето, но и неверојатно болни, и може да предизвикаат повраќање и тешки проблеми со дишењето.

mediteran

Експертите за зачувување на животната средина се загрижени дека нејзинта појава во Медитеранот може да привлече и бројни други тропски риби кои може да ја загрозат морската популација во ова подрачје. Се смета дека рибата ќе има негативно влијание на екосоставот и локалната економија.

И покрај впечатливите бои и бавните движења, дури ни морските кучиња не им приоѓаат на овие риби, што им дава слобода да се хранат и да ги уништуваат другите видови на риби кои ги одржуваат алгите под контрола.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com