HomeДЕНЕШНАПочина Тофи, планетата остана без уште една животинска врста

Почина Тофи, планетата остана без уште една животинска врста

Во зоолошка градина во Атланта почина единствениот преостанат примерок од ретката врста на жаби „Ecnomiohyla rabborum“, со што светот остана посиромашен за една животинска врста. Последните неколју години изумреа повеќе стотици водоземци, а истата судбина поради загадување на околината и уништување на нивните природни живеалишта, им се заканува и на многу други врсти.

Жабата Тофи живееше во Панама од каде пред неколку години бил преселен во ботаничка градина која се наоѓа во рамките на зоолошката градина „Атланта“, заедно со уште неколку припадници на својата врста која беше откриена дури во 2005 година. За негова преселба било одлучено откако биолози, кои ја октриле таа врста на жаба, многу брзо откриле дека поради смртоносна болест која се проширила во нејзиното живеалиште, веќе се наоѓала на работ од смртта.

Експертите се надевале дека со проучување на Тофи и неговите роднини ќе успеат да пронајдат начин да го спречат изумирањето и да ја обноват оваа врста.

tofi-foto-2

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com