Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаПорше не чекаше, купи дел од акциите на Фолксваген

Порше не чекаше, купи дел од акциите на Фолксваген

Германската производителна компанија за автомобили се огласи дека купува 1,5 проценти од обичните акции во Фолксваген, што всушност означува дека Порше со овој откуп го зголемува својот удел на обични акции во Фолксваген на 52,2 проценти, а својот удел на запишан капитал на 32,4 проценти.

Од Порше истакнуваат дека со овој откуп ја покажуваат својата улога како водечки акционери на Фолксваген, но и ја нагласуваат силната преданост во јакнењето на своите основни инвестиции.