Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаПорака за Бајрам од поглаварот на ИВЗ Сулејман Реџепи

Порака за Бајрам од поглаварот на ИВЗ Сулејман Реџепи

Поглаварот на Исламската верска заедница Сулејман Реџепи им го честиташе на муслиманските верници празникот Рамазан Бајрам, повикувајќи на сомилост кон сиромашните, блискост и единство.

– Со се срце да му се заблагодариме на нашиот Господар, кој уште еднаш ни овозможи да се доживеат убавините, чудата и сите добрини на благословениот месец на Рамазан. Денес, со езанот на акшам намаз го завршуваме постот. Утре, на лицата на сите верници, секаде во светот природно ќе експлодира радост, бидејќи го имаме Фитр Бајрам. Драги верници, по намазот на Фитр Бајрам, сите ние по нашите домови, да искажаме радости кон членовите на семејството кон најблиските и најсаканите. Споделете ја вашата богата трпеза со оние кои немаат, со вашите соседи, и изразите милост, блискост и единство. Браќа и сестри, Го молам Семоќниот Алах да ги прими нашите добри дела и нашите молитви направени во текот на месец Рамазан, вели во пораката реисот на ИВЗ Реџепи.

Муслиманите во Република Македонија, како и во целиот свет утре, по едномесечниот пост, го слават Рамазан Бајрам. Рамазан е деветиот месец во исламскиот календар, воедно е и месец на почетокот на објавата на Куранот. Поголемиот дел верници од исламска вероисповед овој празник го слават три дена.