Wednesday, Mar 21, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаПоповски: Заеднички одговор на Европа за мигрантската криза

Поповски: Заеднички одговор на Европа за мигрантската криза

Никола Поповски, министерот за надворешни работи на Македонија, на неформалната средба со претставници на ЕУ и Балканот порача да се изнајде заедничко решение кое ќе биде одговор во справување со мигрантската криза за да не дојде до нејзинот продлабочување бидејќи државите ќе ги истрошат своите ресурси.

migranti gevgelija2

„Очекувам од Европа ист третман на Македонија како земја членка. Солидарноста и споделената одговорност ја истакнуваме како есенцијална. Недостапен е одговор на европско ниво за сегашната миграциска криза. Тендециите се дека таа ќе се продлабочува и во бројки и во реални проблеми на терен, истакна Поповски на состанокот во Луксембург.