Thursday, Apr 26, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионПоголем дел од Хрватите се за враќање на кирилицата во училиштата

Поголем дел од Хрватите се за враќање на кирилицата во училиштата

vukovar

Според анкетата на интернет страницата на регионалната теливизија Х1ТВ, мнозинството Хрвати се изјасниле дека треба да се врати кирилицата во училиштата. 57% од Хрватите се согласуваат да се врати кирилицата во училиштата, против се изјасниле 39% од анкетираните, а 4% одговориле дека им е сеедно.

Ректорот на Универзитетот во Загреб, Дамир Бораш смета дека „оваа проблематична азбука – кирилицата“ треба да се врати во програмата на хрватските училишта. Според него, единствен начин да се надминат стравот и конфликтите околу кирилицата и латиницата е „подобро запознавање со нив“.

vukovar1Oд друга страна, мандатарот за формирање нова хрватска влада Тихомир Орешковиќ тврди дека во земјата се уште не зараснале раните за двојазични натписи во Вуковар.