Tuesday, Mar 28, 2017
HomeДЕНЕШНАРепубликаПочвата во поплавените скопски подрачја може да се обработува со плитко орање

Почвата во поплавените скопски подрачја може да се обработува со плитко орање

Poplavi-Skopje-zemjodelie

Од Здружението за земјоделска техника информираат дека може да почне обработката на почвата во поплавените подрачја во околината на Скопје, со препорака да се стартува со плитко орање.

На вчерашниот состанок на Здружението е заклучено дека се создадени услови за влегување на механизацијата во земјоделските површини, почнување со обработка и подготовка за новата реколта 2016-2017 година.

„Здружението за земјоделска техника препорачува дека може да се почне со плитко орање на површина на длабочина најмногу до 15 сантиметри со што ораничниот слој подобро ќе се исуши, ќе дојде до мешање на почвените слоеви со наносот на земја, како и забрзување на ферментација на органските материи во ораничниот слој. На овој начин, појаснуваат, ораничниот слој ќе добие подобра структура, а со обработката ќе се подобри водно-воздушниот режим, како и грубо порамнување на одредени парцели на кои е настаната ерозија. Бидејќи временските услови се погодни следователно после два-три дена може да се изврши и длабоко орање на онаа длабочина за што е наменета земјоделската површина, дали за житарица, градинарски или индустриски култури, со основна или дополнителна обработка со што ќе се создадат нормални услови за да биде оспособена за земјоделско производство“, соопшти Здружението за земјоделска техника.

Поплавените подрачја, според Здружението, во натамошниот период почесто треба да ги посетуваат стручни лица од Агенцијата за земјоделство кои на терен би им дале стручни совети и помош на земјоделците, бидејќи, укажуваат, секоја парцела сега претставува засебен случај се додека не се нормализира за земјоделско производство.