Monday, Jul 6, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРЛитератураПочина писателот Вилијам Патрик Кинсел

Почина писателот Вилијам Патрик Кинсел

wp-kinsella-1986-cbc

Авторот на романот „Босоногиот Џо“ за безбол играчот Џозеф Џеферсон Џексон, канадскиот писател Вилијам Патрик Кинсел, почина на 81 година, потврди неговата портпаролка Каролин Свејзи. Портпаролката на прославениот актер наведе дека Вилијам Патрик Кинсел почина во петокот во Хоуп, во канадската држава на Британска Колумбија, како и тоа дека неговата смрт била со помош и присуство на доктор, што во Канада било легализирано во јуни оваа година.

v-p-kinsela-f2

Кинсел се прослави со неколку романи, а исто така беше и љубител и играч на безбол, во 2011 година ја добил и наградата „Џек Грејни“ од страна на канадската безбол куќа на славни личности, за значаен придонес за развој на безболот.

bezbol

Роден во Едмнонту 1935 година, Вилијам Патрик Кинсел напишал речиси 30 романи и книги поезија и добил најголемо канадско државно признание, а поголемиот дел од неговиот книнжевен опус е посветен на безболот.