Wednesday, May 23, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаПочина Нико Нестор, првиот Македонец кој го преплива Ла Манш

Почина Нико Нестор, првиот Македонец кој го преплива Ла Манш

niko-nestor-mlad

Првиот Македонец кој го преплива Ла Манш, Нико Нестор, почина во Скопје на 81-годишна возраст. Нестор на 9 септември 1959 година го преплива каналот меѓу Франција и Британија за 12 часа и 6 минути, како прв човек од источна Европа кој го совладал растојанието од Кале до Довер.

Во 2009 година за овој подвиг тој доби специјално признание од Здружението на пливачки маратонци. Нестор е и првиот Македонец кој го препливал Охридското Езеро – од Свети Наум до Струга за 11 часа и 28 минути во 1958 година.

Нико Нестор е роден на 19 јуни 1934 година во Струга. На републичките првенства освои 14 титули, соборувајќи неколку републички рекорди во периодот од 1948 до 1967 година.