Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАЦрна хроникаПочина доајенот на македонското новинарство, Борис Поп Ѓорчев

Почина доајенот на македонското новинарство, Борис Поп Ѓорчев

boris-pop-gjorcev

Почина Борис Поп Ѓорчев. Доајенот на македонското новинарство почина денеска по краткотрајно боледување. Борис Поп Ѓорчев е роден во Велес на 22 јули 1933 година.

Како професионален новинар е активен од 1953 година во весникот Нова Македонија, кога и станува член на Здружението на новинарите на Македонија. Во неговата богата новинарска кариера има објавено преку 22.000 текстови како уредник и коментатор во Нова Македонија, во внатрешно политичка рубрика, во надворешно политичка рубрика, постојан дописник од Москва (од 1975 до 1979 година).

Одликуван е со орден на трудот со златен венец (1980 година), а добитник е на високата државна награда „11 Октомвриʺ (2003 година), „Мито Хаџивасилев Јасминʺ (1984 година), „Крсте Мисирковʺ (1989 година ), „13 Ноемвриʺ ( 2008 и 2010 година ), „Гемиџиитеʺ ( 2009 година ), „Св. Климент Охридски ʺ (2006 година) и други.

Погребот ќе биде одржан на 27 јануари 2016 година (среда) на гробиштата Бутел во Скопје.