HomeДЕНЕШНАПолитикаПетиција: Да се запре пренамената на старата зграда на Државниот Архив на Р.М.

Петиција: Да се запре пренамената на старата зграда на Државниот Архив на Р.М.

Преселбата на депоата со документи предизвика реакции кај научната јавност. Како што веќе објави Позитив.мк, депоата се селат во Археолошкиот музеј кој не е прилагоден и нема соодветен вентилационен систем за чување на документите кои се од историско значење за Македонија. Откако надлежните останаа глуви на барањата да не се сели архивот, Професорката Катерина Тодороска од Институтот за национална објави петиција: „Да се запре пренамената на старата зграда на Државниот Архив на Р.М.

„Замолувам да се приклучите со громогласно пишување на вашата поддршка на оваа моја идеја. Ова посебно го адресирам и кон вработените во ДАРМ кои немаат воздух во канцелариите, немаат дневна светлина во канцелариите, се гушат на 7-ми кат во новата зграда на Архивот, која во никој случај не располага со соодветни услови за чување на архивска граѓа“ – стои во повикот.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com