Friday, Mar 23, 2018
HomeДЕНЕШНАСветОва е државата во која најдолго се живее веднаш после Јапонија

Ова е државата во која најдолго се живее веднаш после Јапонија

andora

Долгата граница на Шпанија и Франција во еден дел е прекината од една мала држава. Станува збор за Андора.

Андора е 14 најстара држава во светот и 16 најмала. На чело на Монако има принц, а од друга страна на чело на Андора има два принца што ја делат власта. Ниту еден од нив не е од Андора, туку едниот принц е секогаш актуелниот претседател на Франција, а другиот бискуп од Уржела. Двајцата принца немаат никаква суштинска моќ.

По должината на животниот век, Андорците се на второ место веднаш после Јапонија, и е единствена земја во светот каде има официјален каталонски јазик кој се спроведува во Шпанија и Франција, но само овде е официјален.

Во Андора нема војска, а во случај на војна, Франција и Шпанија ќе ја штитат државата. Овде не постои криминал и интересно е што е една од најбезбедните земји во светот.