Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаОткриeно најголемото наоѓалиште на гас во Египет

Откриeно најголемото наоѓалиште на гас во Египет

Италијанскиот нафтен гигант Ени го пронајде најголемото наоѓалиште на природен гас во територијалните води на Египет кое има капацитет од 850 билиони кубни метри гас на површина од 100 квадратни километри. Ова е најголемо наоѓалиште на Медитеранот кое со децении може да ги снабдува потребите на Египет и да му донесе огромен економски профит, како и енергетска независнот.