Sunday, Jun 28, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосОткопан џиновски метеорит кој пред 4.000 години ја погодил Земјата

Откопан џиновски метеорит кој пред 4.000 години ја погодил Земјата

gancedo

Метероит тежок 31 тон, за кој научниците веруваат дека ја погодил земјата пред 4.000 години, откриен е во Аргентина. Џиновската вселенска карпа е втора најголема некогаш пронајдена на нашата планета. Наречен Ганседо, по најблиското место, овој метероит e пронајден во североисточната провинција Чако во подрачјето Кампо Де Сиело.

Ископан е од длабочина пет метри, а веднаш бил однесен на детална анализа и мерење. Ако податокот од 31 тон тежина се потврди како точен, Ганседо ќе стане вториот најтежок метероид некогаш откриен, после Ел Чеко, со тежина од 37 тони.

cako