Wednesday, Apr 25, 2018
HomeДЕНЕШНАСветОпасен тајфун му се заканува на Шангај

Опасен тајфун му се заканува на Шангај

Тајфунот Чан Хом се заканува да го зализга земјиштето во околината на Шангај. Над 865 илјади лица се евакуирани денеска во источната кинеска покраина Зеџијанг. Тајфунот содржи ветрови со брзина од 173 километри на час и може да биде најголемиот кој ја погодил Кина од 1949 година. Тој ќе донесе поројни дождови во Шангај и источните покраини Анхуим Фуџијан и Џианцу.

Властите на Зеџијанг повикаа 29 илјади рибарски бротчиња да се вратат во пристаништата и објавија дека се приближуваат бранови со висина до десет метри.