Tuesday, Mar 20, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаОбвинителката на „Ровер“ се повлече, Бошкоски ќе покаже докази за негово местење

Обвинителката на „Ровер“ се повлече, Бошкоски ќе покаже докази за негово местење

rover

Обвинителката Лидија Раичевиќ – Вучкова, во случајот „Ровер“, во којшто му се суди на Љубе Бошкоски, се повлекува од овој случај откако поранешниот министер за внатрешни работи излезе со тврдење дека поседува докази дека овој случај е наместен.

Обвинителка ќе побара мислење од Јавното обвинителство коешто ќе треба да одлучи кој е надлежен за овој случај, државното обвинителство или Специјалното јавно обвинителство.

Бошкоски на денешното судење изјави дека поседува материјал аудио-снимка и транскрипт снимени на УСБ од коишто наводно се гледа дека процесот е „полициско-политичка монтажа“. Материјалите преку својот адвокат ќе ги достави до Специјалното обвинителство.

Судењето е одложено за јануари. Случајот по трет пат се суди во Кривичниот суд во Скопје, откако Апелација двапати ја укина простепената пресуда. Бошкоски е осуден на десет години и шест месеци години затвор за вмешаност во убиството на Марјан Тушевски и Киро Јанев, во 2001 година, во времето кога ја извршување министерската должност во МВР.