HomeДЕНЕШНАПолитикаОбвинетите за тероризам од Диво Насеље ќе седнат во судница следната недела

Обвинетите за тероризам од Диво Насеље ќе седнат во судница следната недела

Судењето за Диво Насеље почнува на 9-ти овој месец, точно 9 месеци по кумановските настани кога во дводневни борби на 9-ти и 10-ти мај загинаа 8 полицајци, а 42-ца беа тешко повредени. Вкупно 10 припадници на терористичката група загинаа во акцијата.

Обвинети се вкупно 30-мина припадници на кумановската терористичка група. Најголем дел се државјани на Косово, има неколкумина македонски државјани, еден државјанин на Албанија и уште еден германски државјанин. Обвинети се дека од јануари 2015-та до нападот во Куманово подготвувале терористички напади во Македонија.

На судењето покрај сведоци и жители на населбата како заштитени сведоци ќе сведочат и 48 полицајци кои учествувале во борбите и се повредени. Првообвинет е Сами Укшини (командант Соколи), а втор на листата обвинети е Анди Красниќи- Малишева. Тие биле водачи на групата, додека останатите двајца водачи и организатори на упадот во Куманово, Мирсад Ндрецај-командант НАТО, Ризај Бег беа застрелани во акцијата.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com