HomeАЈНШТАЈНИЈААтласНова ера во медицината? Родено е првото дете од тројца родители

Нова ера во медицината? Родено е првото дете од тројца родители

Петмесечниот Абрахам Хасан има ДНК на своите мајка и татко, но мал дел од својот генетски код го добил од донор. Ова е огромен скок во науката, со оглед на тоа што новороденчето е првиот успешен пример на техника на вештачко оплодување во кое учествуваат тројца родители.

Петмесечниот Хасан има ДНК на своите двајца родители на и мал ден гени кој ги добил од донор. Американските лекари направиле до сега невиден потег се со цел бебето да се роди без наследни генетски неправилности кои ги има неговата мајка. Имено, неговата мајка имала Леигов синдром, смртоносно пореметување кое го напаѓа нервниот систем. Иако мајката нема манифестација на болеста, две нејзини деца до сега починале поради наследување на оваа болест, од неа.

Експертите велат дека ова е нова ера во медицината, во која се пројавува можност децата да избегнат да наследат ретки генетски болести на нивните родители.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com