Thursday, Apr 26, 2018
HomeДЕНЕШНАСветНов предмет во француските училишта – преживување терористички напад

Нов предмет во француските училишта – преживување терористички напад

ucenici francija teroristicki napad predmet

Од почетокот на новата училишна година, учениците во Франција ќе слушаат нов предмет – преживување терористички напад.

Силните безбедносни мерки и натаму се во сила во Франција, а дополнувањето на образовната програма е само една од новите мерки, објави денеска хрватски „Индекс“.

Од септември француските ученици ќе учествуваат во вежби за да научат што треба да прават во случај на терористички напад. Досега во училиштата добиваа совети во брошури.

По последниот голем напад во Франција, кога терорист во камион прегази и уби десетици луѓе во Ница, безбедносните мерки кренати се на највисоко ниво. Освен построгиот надзор на образовните и верски установи, ова лето во Париз затворени се и летните кина и голем број манифестации на отворено.