Saturday, Jun 16, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаНеповратни 45.000 евра за фармерите во Словенија

Неповратни 45.000 евра за фармерите во Словенија

Министерстово за земјоделие во Словенија отпочна со примање пријави на млади фармери во вкупен износ од 12 милиони евра бесповратни средства.

Сите кои сакаат да се кандидираат треба да бидат на возврат од 18 до 40 години кои првпат преземаат сопствен земјоделски бизнис, да се стручно оспособени за работа во земјоделлие, да имаат најмалку 10 хектари земја и со тој бизнис да се занимаваат најмалку три години. На секој фармер ќе му бидат одобрени до 45.000 евра бесповратни средства.

Со оваа мерка, државата ќе се обиде да го ревитализира земјоделието во кое се уште доминираат постари фармери.