Thursday, Apr 26, 2018
HomeДЕНЕШНАНема МЕРС во Чешка

Нема МЕРС во Чешка

 

33 годиншниот Чеx за кого постоеа сомненија дека е заболен од смртоносниот вирус МЕРС кој коси во Јужна Кореја не е носител на вирусот. – соопштиле од Чешкиот завод за јавно здравје.

Поради сомнежите, 30 лица кои биле во непосредна близина на 33 годиншниот туристички водич беа ставени во карантин. Истите денес ќе можат да си одат дома.

Од заводот исто така информирале дека се преземаат сите соодветни мерки за заштита од вирусот , а на аеродромите патниците се информираат и едуцираат со помош на летоци.

Вирусот МЕРС се појави во 2012 година, до сега се заболени 1 500 лица, а една третина од нив не успеаа да го победат