Thursday, Mar 22, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионНеконтролирано се шири пожар во Јужна Херцеговина – алармот е вклучен

Неконтролирано се шири пожар во Јужна Херцеговина – алармот е вклучен

Пожарот што пред два дена избувна на подрачјето на Требиње на југот од Босна и Херцеговина, изминатата ноќ, потпомогнат од силниот ветер, почна неконтролирано да се шири, загрозувајќи неколку населени места.

Командириот на противпожарната единица од Требиње, Данко Вуковиќ соопшти дека во моментов не постои можност за контролирање на огнот и дека пожарникарите само се обидуваат да го спречат неговото ширење кон околните села.

Телевизијата на Република Српска јави дека линијата на фронтот на пожарот изнесува околу 20 километри и дека тој почнува да се шири и кон реонот Коновали во соседна Хрватска.

Според телевизијата, пожарот „практично се спуштил до куќите“ и загрозува неколку столбови од далноводниот систем за пренос на електрична енергија.

Реонот на Херцеговина е зафатена од незапаметена суша, што ја зголемува опасноста од избувнување пожари.