HomeАЈНШТАЈНИЈААтомНаучниците со нови откритија: атмосферата го губи кислородот

Научниците со нови откритија: атмосферата го губи кислородот

Атмосферата на Земјата го губи кислородот, а нивото е намалено за 0,7% во последните 800 000 години, открија научниците. Истражувачите ги доставиле заклучоците за потребниот живот гас во статија во списанието “Science”.

До раѓањето на животот на нашата планета кислородот е отсутен во нејзината атмосфера. По појавата на цијанобактериите неговата концентрација почнува да се зголемува. Последните неколку стотици милиони години содржината на гасови во воздушната обвивка на планетата остануваше на стабилно ниво.

Истражувачите го провериле нивото на концентрација на кислород во атмосферата во текот на последните неколку илјади години, анализирајќи мраз, земен од Гренланд и Антарктикот. Во него се содржат меурчиња кои чуваат информациите за составот на воздухот во минатото. Научниците го определиле односот на изотопите од кислород и азот за да дојдат до заклучок дека количеството на кислород е намалено за речиси еден процент.

Истражувачите даваат неколку објаснувања за овој тренд на пад на кислород во атмосферата. Прво, зголемувањето на брзината на ерозијата можно е да ги зајакнале оксидирачките процеси. Второ, ако не се смета антропогеното климатски промени, тогаш во изминатите неколку милиони години просечната температура на хидросферата го намалува и резултатот на океаните кои можеле да растворат во себе повеќе кислород.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com