Thursday, May 28, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАНаучниците пресметале колку време ни преостанува

Научниците пресметале колку време ни преостанува

vselena

Тим на научници од Оксофорд и Кембрич пресметале колку долго може да постои живот околу ѕвезда со поволна клима за живот. Периодот во кој може да се развива животот во близина на ѕвезда директно зависи од должината на самата ѕвезда, стои во истражувањето на научници од универзитетите во Харвард и Оксфорд.

Исклучок прават само ситуациите во кои ѕвездите го прекинуваат своето постоење од неприродни причини, на пример поради судир со небесно тело или под влијание на некои други сили. Според податоците од истражувањето, живот може да настани во делот од ѕвездата која од 0.08 до 3.7 тежина од сонцето. При тоа, тежината на ѕвездата е обратно пропорционална на должината на животот- колку е полесна ѕвездата, толку подолго ќе постои жив организам.

Најраспростанети ѕвезди во вселената се црвените џуџиња. Тие се одликуваат со мали тежини, можат да постојат и да го поддржуваат животот околу себе во период од 10 билиони години.

Планети

Ѕвездите кои личат на Сонце, во процесот на својата еволуција преживуваат различни стадиуми од развојот, а потоа во период од 10 милијарди години се претвараат во бели џуџиња. Во текот од секој од овие периоди можат да се создадат неповолни услови за живот за околните планети.

Процесот на настанување на ѕвезди започна пред 30 милиони години. Планетарните системи започнале да се појавуваат многу подоцна, односно откако со експлозии биле формирани нови генерации ѕвезди. Научниците сметаат дека тоа е точката за постоење на живот, која се ограничува со траењето на најстабилните ѕвезди, односно околу 10 милијарди години, од каде може да се пресмета колку време ни преостанува.