Thursday, May 28, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосНаучниците изненадени: Плутон е жива планета

Научниците изненадени: Плутон е жива планета

pluton povrsina

Најновите слики кои пристигнуваат од леталото „Нови хоризонти“ откриваат импресивен пејсаж од површината на најодалечената планета Плутон од кој се добива впечаток дека станува збор за активно и живо небесно тело.

Причината за тоа е прегледот на снимките од кои се гледаат големи замрзнати чистинки распоредени покрај темните планински врвови и нивното формирање е релативно ново, односно неколку милиони години за планета која постои над 3 милијарди години.

Интересно е што некои научниците Плутон не ја класифицираат како планета, но во секој случај ова далечно небесно тело и понатаму воодушевува со новите откритија.