Sunday, Apr 22, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионНаследниците на Тито останаа без наследството

Наследниците на Тито останаа без наследството

tito familija

Наследниците на Јосип Броз Тито нема да добијат ништо од наследството, одлучил Основниот суд во Белград. „Вечерње новости“ пишува дека во дополнителното оставинско решение судот како неосновани ги одбил сите барања на наследниците, а одбиени се и барањата на застапниците на династијата Караѓорѓевиќ и државата да се вклучат во постапката.

Оставинската поделба на имотот на Тито правосилно е завршена уште во 1991 година. Во неа биле поделени 800 парчиња облека, обувки и личните ствари на Тито. Неговата сопруга Јованка во март 2002 година поднела барања за донесување на дополнително оставинско решение, по што во јануари Сојузниот уставен суд го прогласи за неуставен Законот за управување со предмети во општествена сопственост кои се врзани за животот и делото на Тито. Адвокатите на неговите деца и внуци најавија жалба за ваквата одлука.