HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосНАСA: Од месечината Европа на Јупитер извира вода

НАСA: Од месечината Европа на Јупитер извира вода

jupiter-evropa-voda

Научниците на НАСА по подолго анализирање на снимките од вселенскиот телескоп Хабл потврдија дека на површината на месечината Европа на Јупитер има огромен замрзнат океан во чии длабочини најверојатно има течна вода. Од снимките забележале дека постои можност за испарување на водата на површина со сепак, слабите геолошки движења на природниот сателит.

– Таму каде што има вода на Земјата, има и живот и хранливи материи, а со оглед на тоа дека е пронајдена вода на Европа, тоа значи дека таму има и живот, посочи Пол Херц, директорот на одделението за астрофизика.

 

Ова возбудливо откритие ќе ги мотивира научниците на НАСА да подготват вселенска мисија за испраќање на летало кое ќе слета на месечината Европа со цел да направи подетални истражувања и да даде одговор, дали постои живот надвор од нашата планета.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com