HomeГИГА БАЈТХај текНАСА: нудиме 30.000 долари за идејно решение

НАСА: нудиме 30.000 долари за идејно решение

Водечката светска агенција за истражување на универзумот, понуди награда од 30.000 долари за човекот кој ќе понуди најиновативно решение за изметот од универзумот.

„Проблем е да извршите било каква физиолошка потреба кога сте во вселенското летало, компресиран во вселенско одело, без тоалет на видик и опкружен со други астронаути. Ова е голем проблем кој мораме да го решиме за наредните мисии” – рече астронаутот од НАСА Ричард Мастрачио во видеото во кое ја објаснува важноста на овој предизвик.

Пронаоѓачите имаат рок до 20-ти декември да ги достават нацртите за персонален систем кој ќе се справи со се, „hands-free“, за максимален период од шест дена.

„Меѓутоа, пелената е само привремено решение и не дава здрава/заштитна опција подолго од еден ден“ -велат од НАСА.
На астронаутите им е потребно решение за овој проблем за подолго од два дена.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com