HomeДЕНЕШНАРепубликаНамален бројот на склучени бракови во второто тримесечје

Намален бројот на склучени бракови во второто тримесечје

Државниот завод за статистика објави колку бракови се склучени, колку разводи се случиле и колку деца се родиле во второто тримесечје од оваа година.

Па според тоа, евидентирани се 5.559 живородени деца, што е за 2,8 отсто помалку од истиот период минатата година.

Намалување од 1,6 отсто е забележано и во бројот на умрените лица во второто тримесечје и изнесува 4.777, а од нив 55 се умрени доенчиња.

Природниот прираст изнесува 782 лица, што значи, за толку лица бројот на живородените деца е поголем од бројот на умрените лица.

Во вториот квартал од годинава биле склучени 3.194 бракови, што е за 14,6 отсто помалку од лани. Во овој квартал се регистрирани и 279 разведени бракови.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com