Wednesday, Aug 12, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААтласНајубавите и најпопуларни дрвја на планетата земја

Најубавите и најпопуларни дрвја на планетата земја

drvo za cover

“A tree is a wonderful living organism which gives shelter, food,
warmth and protection to all living things. It even gives shade to
those who wield an axe to cut it down
” – Buddha.

Постојат илјадници прекрасни дрвја во светот, дел од нив се издвојуваат со неверојатен раскош и убавина:

„Осамениот Чемпрес во Монтереј“

monterej drvo

Ова дрво се наоѓа во близина на Монтереј на таканаречиниот „17-mile drive“ и е најубавиот детал од целиот пат.

„Шумата Ешдаун – Англија“

anglija shuma

На само 40тина километри оддалечена од Лондон, шумата Ешдаун е неверојатно дело на природата.

„Генерал Шерман – Национален парк Калифорнија“

sekvoja

Генерал Шерман е секвоја која е најголемата во големиот национален парк исполнет то секвои во Калифорнија. Генерал Шерман е еден од најголемите дрвја во светот. Дрвото е високо 11 метри и се претпостваува дека е старо од 2300 до 2700 години.

„Ангелскиот Даб – јужна Каролина“

oak tree

Ангелскиот даб е всушнот јужен Даб, тој е висок околу 20 метра додека неговата распростанетост во широчина изнесува 8,5 метри. Ова неверојатно дрво прави сенка која изнесува околу 1700 метри квадратни. Неговата најдолга гранка е долга цели 57 метри.

„Вистерија – Ашикага цветен парк Јапонија“

visterija

Ова Јапонско дрва се смета за најубавото дрво на планетата земја. Најголемото и најстаро дрво е главната атракција во Јапонскиот цветен парк, ова дрво датира од 1870-тата година и изгледа на неверојатен цветен „чадор“.