Tuesday, Mar 28, 2023
HomeАЈНШТАЈНИЈААтомНајстарото дрво во Европа се наоѓа на Балканот

Најстарото дрво во Европа се наоѓа на Балканот

Во Грција е пронајдено најстарото регистрирано дрво во Европа кое се проценува дека датира од пред најмалку 1000 години. Станува збор за „Босански бор“ (Pinus heldreichii) за кое по направената карбонска анализа се верува дека е од 941 година. Дрвото Адонис е пронајдено од шведскиот научник Паул Крусик од Стокхолмскиот Универзитет во Шведска. За споредба во САД најстарото дрво е секвоја со над 5000 години.

Со истражување на прстените на раст на дрвото може да се истражуваат климатските и природните услови низ векови па затоа дендрохронологијата е многу важна.