Tuesday, Apr 23, 2024
HomeАНТИСТРЕСЕкимНајдобрата храна за намалување на ризик од дијабетес

Најдобрата храна за намалување на ризик од дијабетес

Грижата за сопственото здравје е неопходна доколку сакате да имате долг и здрав живот и да ги изгбегнете болестите и нарушувањата на организмот. Голем број на лица имаат зголемен ризик од добивање на дијабетес поради зголеменото ниво на шеќер во крвта и затоа треба да се води грижа за намалување на телесната тежина и физичка активност. Докторите препорачуваат секојдневно да внесувате разновидна храна, сезонско овошје и зеленчук и да внимавате со вештачките шеќери.

firstdaydiet

За подобро справување со овој предизвик може почесто да внесувате лук бидејќи во повеќе истражувања е докажано дека може да помогне во зголемување на лачењето на инсулинот во крвта за регулирање на шеќерот. Масните киселини се одлични за одржување на балансот на крвната слика и придонесуваат во зачувување на здрав метаболизам, а го намалуваат и отпорот кон инсулин. Масните киселини може да ги најдете во оревите и јаткастите растенија, потоа во маслинките и маслиновото масло и авокадото. Бобинките се богати со антиоксиданси и хранливи состојки идеални за здрав метаболизам, па без оглед дали ќе јадете малини, капини или рибизли сите се добредојдени.

berries

Црвените цреши исто така се наоѓаат на листата на овошја кои го намалуваат ризикот од дијабетис поради присуството на црвени антоцијани кои се многу корисни каротини при намалување на отпорноста на инсулинска терапија и може да го одржат нивото на шеќер во нормални граници. Најголемото изненадување доаѓа од јаболковиот оцет кој често се препорачува да се користи за салати, но во едно истражување е докажано дека помешан со малку вода пред јадење може да помогне во намалување на шеќерите од храната полна со калории кај лицата кои се во фаза на добивање на дијабетес.

diabetes chej

Токму здравата и квалитетна храна во комбинација со физчичка активност ќе ви помогне да го намалите ризикот од комплицираната шеќерна болест.