Monday, Jun 18, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионНа чело на грчката влада застана жена

На чело на грчката влада застана жена

Василаки Тану Христофилу, претседател на Врховниот суд на Грција, положи заклетва како времен премиер со што стана прва жена премиер на Грција. Церемонијата беше емитувана во живо од телевизијата ЕРТ. Таа даде заклетва, откако претседателот Прокопис Павлопулос го потиша указот за нејзинот назначување на функцијата.

Во службената влада на Грција ќе има 22 министри и заменици-министри. За министер за надворешни работи ќе биде назначен Петрос Моливјатис, кој веќе ја имал оваа позиција во две влади – на Панајотис Пикраменос и на Константинос Караманлис. Министерството за финансии ќе го предводи еден од главните преговарачи со меѓународните кредитори во последните месеци Јоргос Хулиаракос. Министер за одбрана станува пензионираниот генерал Јоанис јачина, а министер за внатрешни работи ќе е Андонис Манитакис, од владата на Пикраменос.