Sunday, Jun 24, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаНа 11 јули започнува 42 Галичка свадба

На 11 јули започнува 42 Галичка свадба

Во рамките на ,,Галичко лето 2015” на 11 , 12 јули ќе се одржи 42 Галичка свадба. Билјана Геговска и Филип Белчев се овогодинешните невеста и зет-одлучи  Советот на месната заедница Галичник.

Билјана Геговска има учествувано на многу спотови и свадби за оваа манифестација и и се исполнува долгогодишната желба да биде невеста на Галичка свадба. Почестен е и младоженецот  Филип Белчев.

галичка свадба

Овогодинешното ,,Галичко лето” освен традиционалната Галичка свадба ќе го одбележат и  Книжевната колонија „Галичник“ која ќе се одржи во средината на септември, како и ликовната колонија на која ќе учествуваат еминентни македонски и странски уметници кои ќе творат од 15 фо 23 август.

За ситепосетители,, вратите на црквата ,,Св Петка” за празникот ,,Св.Преображение” ќе бидат отворени цела ноќ,

,,Галичко лето” е манифестација која многумина ја очекуваат со нетрпение, Галичката свадба ја одсликува традицијата и прави орогинален сплет од многу свадбени обичаии кои токму на оваа манифестација најсликовито се доловуваат веќе 42 години