Wednesday, Apr 25, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаМВР ги модернизира форензичарските капацитети

МВР ги модернизира форензичарските капацитети

МВР од САД доби донација за реновирање на складиштето на докази и простории за нивна обработка, во вредност од 200 илјади американски долари. Оваа донација е во рамките на програмата ИЦИТАП. Министерот за внатрешни работи Митко Чавков и амбасадорот на САД во Македонија Џес Л. Бејли нагласија дека донацијата е резултат на партнерството на САД со Македонија и заедничката решеност да се зацврсти владеењето на правото.

Според Чавков, во овој проект прв пат се обезбедува примена на нов и софистициран концепт за складирање, организација и постапување со обезбедениот доказен материјал. Во рамки на соработката со ИЦИТАП, обезбедена е и платформа за развој и имплементација на системско решение со кое се обезбедува интеграција на сегментите за криминалистичка техника низ државата со Одделенијата за криминалистичко-технички испитувања и вештачења. Тој додаде и дека е поставен нов концепт на единствено означување и баркодирање на доказниот материјал со што во иднина ќе се обезбеди негово следење во реално време.
mkd-205478
Амбасадорот Бејли потенцира дека најважно и приоритетно е тоа што реновираните и модернизирани простории ќе им помогнат на претставниците и на оние кои ги спроведуваат законите во Македонија, но и на обвинителите подобро да им служат на граѓаните.

– Зградата е комплетно реновирана со донација од 200 илјади американски долари и е мултифункционална модерна установа за собирање, ракување и обработка на докази со различни методи, рече Бејли, додавајќи дека со подобрените процедури ќе има и поголема достапност на важните докази во кривичните судења, а ќе овозможува и по правични судења во насока на прифатливоста на доказите во кривичната постапка.

фото:МКД.мк