HomeДЕНЕШНАРепубликаМлад студент од Македонија ја доби Нобеловата награда за млади

Млад студент од Македонија ја доби Нобеловата награда за млади

igor-tomeski-nobelovec

Младо момче од Македонија стана нобеловеловец. Младиот Игор Томески од Тетово е добитник на Нобеловата награда за млади, што се доделува на најдобрите студенти од светот. Тој е првиот Македонец кој ја добива оваа престижна награда.

Томески има 20 години и студира филмска и театарска глума и режија во Њујорк. Наградата се доделува од 2002 година. Томески е засега единствениот Македонец и втор од целиот регион, што ја добил Нобеловата награда за млади во износ од илјада долари.

Почесното здружение е основано од Кјелс Нобел, внукот на Алфред Нобел – основачот на Нобеловите награди, а негов претседател е Џејмс Левис, co седиште во Атланта, Џорџија.

Како што се наведува во образложението, Македонецот Игор Томески е двократен добитник на Нобеловата награда за драма, лидерство и визија за 2015 и 2016, за неговото дејствување во областа на филмот и театарот.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com