HomeДЕНЕШНАРепубликаМакедонската возачка дозвола важи во уште пет држави

Македонската возачка дозвола важи во уште пет држави

Во уште пет други држави ќе можеме да возиме со македонските биометриски возачки. МВР информира дека се склучени договори за реципрочно признавање на возачките дозволи со Италија, Шпанија, Албанија, Србија и Црна Гора.

– Освен тоа врз основа на Виенска конвенција за патен сообраќај (1968 година) меѓусебно признавање на возачките дозволи има и со Бугарија, Хрватска, Словенија, Романија, Унгарија, Кралство Белгија како и со Австрија (Б категорија). Во тек се и договори за признавање на возачките дозволи со Косово, Турција и Германија, соопштуваат од МВР.

Исто така Министерството за внатрешни работи и на останатите земји од Европа (32) им има доставено барања за произнесување за реципрочно признавање на возачките дозволи согласно Виенската конвенција. Засега се уште ви треба меѓународна возачка дозвола за да возите низ овие земји.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com