Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионМакедонија без Македонци. Сите сакаат бугарски пасоши…

Македонија без Македонци. Сите сакаат бугарски пасоши…

pasos bugarski

Чуварот на бугарското богатство, како што сам себе се нарекува директорот на Националниот музеј во Софија, Божидар Димитров покрена кампања сите Македонци да се прогласат за Бугари, бидејки како што вели тој – тоа и сме. Тој моментално се залага за промена на законот кој на Македонците со бугарско потекло само на основа на усмена изјава на бугарски јазик ќе им се овозможи да добијат бугарско државјанство. Писмен доказ не би бил воопшто потребен, пренесува „Курир.рс“.

„Тринаесет векови, се до 1944 во Македонија живееле Бугари. Еден ден некој им рекол дека тие се Македонци, а не Бугари. Дека немаат никаква поврзаност со Бугарија, дека ќе им биде конструирана држава, напишана историја и тоа е и направено. А потоа во новото време одеднаш насатанаа проблеми со идентитетот. Околу 500.000 Македонци така би можеле да станат Бугари, а истовремено и граѓани на ЕУ, се надева Димитров. Тоа би била четвртина од вкупното население на Македонија.

„Ако добро се организираме, вели тој, за што не е потребен само закон, туку и политичка волја, многу брзо би можеле индивидуално да ја внесеме Македонија во ЕУ. Така ќе ги решиме нашите демографски проблеми. Македонците тоа го сакаат. Сите на чело со премиерот сакаат бугарски пасош.

bozidar dimitrov„Македонија без Македонци. И поранешниот македонски премиер Љупчо Гергриевски има бугарски пасош. Две третини од граѓаните на Македонија имаат двојно државјанство – што за нив значи и слободно движење. И македонските камиони по странските земји најчесто возат со бугарски таблици, додава Димитров.

Божидар уште истакнува и дека македонскиот аналитичар Ким Мехмети за македонско – бугарските односи вели дека: „Тоа се два народи. Но никаде историјата на два народи не е така испреплетена како што е случај со Македонија и Бугарија. Така ќе најдете исти споменици во различни главни градови – Скопје и Софија“.

„Македонија е класична иселеничка земја. Можност за да се добие бугарски пасош дополнително ќе го поттикне тоа иселување. Случаен минувач во Скопје на кој Димитров се повикува рекол: „Нашите гатсербајтери веќе не се враќаат од странство. Наскоро во Македонија веќе нема да има Македонци“