Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАСкопје„Мајка Тереза“ – Нов универзитет во Скопје

„Мајка Тереза“ – Нов универзитет во Скопје

gruevski

Главниот град ќе добие нова образовна установа. Се работи за државниот универзитет „Мајка Тереза“ кој е предвиден да функционира од наредната академска година. Со оваа установа се предвидуваат 14 студиски програми на македонски, албански и албански јазик, за прв и втор циклус на студии.

Факултет за градежништво и архитектура, факултет за технички и технолошки науки, факултет за информатички и факултет за социјални науки се само дел од образовните единици предвидени за „Мајка Тереза“. Покрај интернационалноста и мутинационалноста, главна цел е да се внесе еден нов квалитет во високото образование во Македонија. Локацијата на новиот универзитет ќе биде во поранешната касарна Илинден