Thursday, Mar 22, 2018
HomeДЕНЕШНАСветЛуксембург по 12 пат ќе претседава со ЕУ

Луксембург по 12 пат ќе претседава со ЕУ

EU

Луксембург е новата земја-претседавач со Европската Унија од денес до 1 јануари 2016 година.

Најавено е дека претседавањето  ќе се заснова врз седум столбови: поттикнување на растот, инвестиции и вработување, продлабочување на социјалните димензии на ЕУ, управување со миграциите, фокус врз дигитализација на единствениот пазар, промоција на конкурентноста, одржливиот развој и јакнење на улогата на Унијата на глобална сцена.

Официјално претседавањето ќе започне на 3 јули со повеќе манифестации во Луксембург на кои ќе учествуваат претставници од сите 28 земји-членки на ЕУ.

Ликсембург претседава со  ЕУ по 12ти пат

На 1 јануари 2016 година Луксембург ќе  и го предаде претседавањето со ЕУ на Холандија