Thursday, May 24, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаЛозарите добија гарантирани цени за квалитетните вински сорти

Лозарите добија гарантирани цени за квалитетните вински сорти

Винариите и производители на грозје под покровителство на Министерството за земјдолество ги договорија откупни цени на винската сорта Вранец за 13 денари за килограм, како и 0.68 денари по шеќерна единица, цена која ќе се користи кога производителите на грозје ќе предадат грозје со повисока или пониска вредност од 19 шеќерни единици.

Сортата Смедеревка со 17 шеќерни единици ќе биде откупувана за 11 денари за килограми и 0,64 денари по шеќерна единица. Исплатата на откупеното винско грозје ќе биде во законски утврдениот рок согласно Законот за виното.