HomeДЕНЕШНАПолитикаЛиберална партија бара нов датум за избори

Либерална партија бара нов датум за избори

За уважување на препораките на меѓународната заедница поврзани со изборите, Либералната партија ги повикува политичките партии и лидерите-потписници на Договорот од Пржино на доследност и одговорно однесување.

„Имајќи ги предвид тековните деловнички и законски одредби, Либералната партија во денешното соопштение истакнува дека во текот на денешниот ден треба:
– да биде предложен Закон за измена на изборниот законик, со кој се брише предвидениот датум за изборите;
– да биде предложена Одлука за укинување на Одлуката за распуштање на Собранието и за таа цел,
– да биде побарано свикување итна седница за утре, 23 февруари на која ќе бидат ставени на дневен ред и усвоени предложените одлуки“.

„Имајќи ја предвид јасната определба на меѓународната заедница дека одлуката за ова треба да е резултат на одговорното однесување на партиите од власта и опозицијата, Либералната партија потсетува дека процедуралните одредби не смее да бидат запоставени и да остават маневарски простор Собранието да не се произнесе по ова формално, но клучно прашање во насока на обезбедување кредибилни, фер и демократски избори на дополнително определен датум“.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com