HomeДЕНЕШНАПолитикаЛегализацијата на канабис во медицински цели помина на собраниска комисија

Легализацијата на канабис во медицински цели помина на собраниска комисија

Собраниската Комисија за здравство денеска го усвои предлогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Во име на предлагачот Министерството за здравство, државниот секретар во Министерството Стојанчо Стојковски појасни дека измените се однесуваат на легализација и контролирана употреба на строго контролирани производи од канабис за медицински цели во Македонија.

Употребата на канабисот не смее да претставува само лекување, појасни Стојковски и додаде дека тоа треба да претставува лекување со медицинска препорака под надзор и дека нема да биде замена на конвенционалната медицинска терапија. Според него, потребата за овие измени во законот е дека во досегашните одредби употребата на производи од коноп беше забранета и во таа смисла е наложена потребата од него.

cannabis-oil-medicine– Со овие измени на пациентите ќе им се овозможи достапност до производите од канабис со строго контролиран состав и квалитет наместо како до сега кога имаше случаи да има користење на производи од канабис кои се од неконтролиран состав, а и самото дозирање не беше под никаков медицински надзор, рече Стојковски.

Двете најголеми партии го поддржаа предлогот.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com