HomeДЕНЕШНАЕкономијаКубанските пури и рум ќе може слободно да се увезуваат во Америка

Кубанските пури и рум ќе може слободно да се увезуваат во Америка

cuban cigar and humidor in background

Администрацијата на американскиот претседател, Барак Обама го укина ограничувањето според кое американските граѓани можеа легално да внесат во земјата кубански рум и тутун во вредност до само 100 долари. Американските власти, исто така, го укинаа и ограничувањето на движењето на товарните бродови меѓу Куба и САД, што, како што оценува АП, ќе ја олесни трговијата меѓу двете земји.
kubanski-puri
За кубанскиот рум и тутун сега ќе важат истите царински давачки како и за алкохолот и тутунот од други земји и секој американски граѓанин сега ќе може легално да внесе во земјата кубански производи вредни повеќе илјади долари, што според оценката на АП, на Кубанската држава ќе и донесе повеќе стотици милиони долари нови годишни приходи.

Производството на рум и цигари е целосно под контрола на властите во Куба, наведува американската агенција, додавајќи дека минатата година повеќе од 160.000 Американци ја посетиле Куба.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com