Monday, Jul 6, 2020
HomeДЕНЕШНАЦрна хроникаКривична за дирекетор на школо во Кавадарци

Кривична за дирекетор на школо во Кавадарци

81760_vest_policija-102331

В.Ј. (62) од Кавадарц, од страна на СВР Велес заработи кривична пријава поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“ и против Т.И. (61) од Кавадарци поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „помагање“ во врска со „злоупотреба на службена положба и овластување“.

В.Ј. во 2016 година, како директор на општинското основно училиште „Страшо Пинџур“ од Кавадарци, во три наврати, надвор од предвидените асортимани во јавната набавка, извршила набавка на разна стока од правно лице од Кавадарци во вредност од 11.027 денари и извршила плаќање за три доспеани фактури.

Подоцна, од Т.И., таа набавила други три фактури со различен опис, но со иста вредност од 11027 денари, коишто ги прифатила и извршила плаќање за дополнителните фактури. Т.И., како управител во ДТУ „ТД-ТД Трајче“ ДООЕЛ Кавадарци, во 2017 година издал три дополнителни фактури за набавка на стока што не била воопшто подигната од училиштето и кои не биле согласно постапката за јавни набавки. Со ова пријавените го оштетиле буџетот на училиштето, односно буџетот на Локалната самоуправа Кавадарци, за 22.054 денари.