Thursday, Apr 26, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионКосово аплицира за Интерпол – Ќе одговори ли на законските норми

Косово аплицира за Интерпол – Ќе одговори ли на законските норми

Косовската влада прави нов чекор за истакнување на својата државност со апликација за членство во криминалистичката меѓународна полиција Интерпол. Нивното барање ќе биде разгледано во ноември на седница на Генералното собрание на Интерпол и одлуката ќе зависи од тоа дали Косово исполнува повеќе законските норми и стандарди.

На оваа апликација се очекува повторно Србија да влезе во дипломатска офанзива и да го блокира напредокот на Косово. Инаку да потсетиме Косово се уште нема постапено по голем број на барања за екстрадиција на криминалци од Македонија, што може да биде еден од моментите за лошо постпапување во полициската и правната соработка.