Thursday, Mar 22, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаКолекционерски монети од серијата „Ден на Ангел“ пуштени во оптек

Колекционерски монети од серијата „Ден на Ангел“ пуштени во оптек

moneti

Народната банка на Република Македонија информира дека се издадени и пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Александар“, „Ана“, „Димитар“ и „Елена“ од серијата „Ден на Ангел“.

Овие ковани пари се изработени од сребро, во овална форма, со вметнат кристал „сваровски“ со димензија 2,6 милиметри. На аверсите на кованите пари е претставен ангел наведнат над дете во моментот на крштевањето. Претставени се обоени, златни ѕвезди околу ангелот и три свеќи околу детето.

Во средишниот дел од аверсите на монетите е прикажан грбот на Република Македонија. На десната страна, по должината на периметарот, се прикажани натписите „Република Македонија“ и „100 денари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2015“.

Цената на кованите пари изнесува 3.500 денари. Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање во Република Македонија.